Десетте най-разрушителните природни бедствия през тази година са нанесли щети за

...
Десетте най-разрушителните природни бедствия през тази година са нанесли щети за
Коментари Харесай

На 170 млрд. долара са оценени десетте най-разрушителни бедствия на 2021-а

Десетте най-разрушителните естествени бедствия през тази година са нанесли вреди за общо 170 милиарда щ. $ - с 20 милиарда $ повече в сравнение с през 2020-а, демонстрира проучване, оповестено от британската благотворителна организация " Крисчън ейд " на 27 декември. Всяка година тя пресмята цената на климатични катаклизми като наводнения, пожари и горещи талази. В анализът се отбелязва също, че въпросните 10 бедствия са умъртвили минимум 1075 души и са принудили 1.3 млн. да изоставен домовете си.

Ураганът " Айда ", който през август мина през по-голямата част от източното крайбрежие на Съединените щати с поройни дъждове, лиши живота на минимум 95 души и коства на националната стопанска система 65 милиарда $. Месец по-рано наводнения в Германия и Белгия взеха 240 жертви и нанесоха стопански вреди за 43 милиарда $. Пороите в китайската провинция Хенан през юли пък убиха над 300 души и костваха на китайското стопанство минимум 17.6 милиарда $. Сред другите бедствия, нанесли вреди за милиарди долари са наводненията в Канада, късният пролетен студ във Франция, поразил лозята, и циклонът в Индия и Бангладеш през май.

" Цената на климатичната смяна през тази година бе жестока ", разяснява Кат Креймър - създател на проучването на " Крисчън ейд ". И добавя, че, " явно светът не е кадърен да подсигурява сигурност и разцвет ".

2021-а ще е шестата година с естествени бедствия, нанесли провали за над 100 милиарда $, написа в отчета на организацията като се базира на данни на застрахователя " Аон ". И шестте визирани години са след 2011-а.

Авторите на разбора правят оценка провалите на база на застрахованите вреди, което значи, че действителната цена на тези бедствия сигурно е по-голяма. Изчисленията по предписание са по-високи в по-богатите страни поради по-високите оценки на имуществото и на застраховките, а някои от най-смъртоносните естествени катаклизми на 2021-а поразиха по-бедните страни, които имат дребен принос за световното стопляне. Например, наводненията в Южен Судан принудиха 800 хиляди души да изоставен домовете си. Източна Африка пък бе сполетяна от опустошителна суша, която се чака да продължи доникъде на 2022-а. Това изважда на показ следващата неправда на климатичната рецесия, показва " Крисчън ейд " и предизвестява, че тези феномени ще продължат, в случай че няма съответни дейности за съкращаване на нездравословните излъчвания.

В средата на декември най-голямата презастрахователна компания в света - " Суис ре ", осведоми, че понесените вреди от естествени бедствия и рискови климатични феномени през тази година са приблизително 250 млрд. долара. Това е с 24% повече в сравнение с през 2020-а, а цената единствено за застрахователния отрасъл е четвъртата по величина от 1970-а насам.

Парижкото съглашение за световното стопляне, чиято цел е да се задържи покачването на температурата на планетата под 1.5 градуса по Целзий, няма да извърши задачата си, в случай че не се подхващат незабавни ограничения. Много повече би трябвало да се направи през 2022-а за даването на финансова помощ на уязвимите страни, в това число да се сътвори фонд за справяне с провалите от естествените катаклизми. Според проучването, този аспект не е бил обиден на тазгодишните международни разисквания COP26 за климата в Глазгоу.

" Крайно разочароващо е, че на COP26 не бе основан фонд за поддръжка на хората, които търпят непрекъснати загуби от смяната на климата ", показва анализът на " Крисчън ейд ". И приканва този фонд да е световен приоритет през 2022-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР